Met z'n vieren

Wijs geworden door ervaringen uit het verleden toen Christiaan (die door ziekte verhinderd was) en ik met z'n tweetjes op een kamer stonden en daardoor weinig tijd hadden om andere kamers te bezoeken is er dit jaar gekozen om de samenwerking op te zoeken met gelijkgestemde en samen een kamer te huren. Niet alleen beter betaalbaar maar ook veeeeeel leuker.

Multiple choice

Met rondstralers, magnetostaten en servo's lag de focus ook dit jaar weer volledig op de luidspreker techniek. Met veel variatie want smaken verschillen. Lees ook wat The Ear hifi & music gear te melden had over kamer 119.

Miniot Wheel 2

Kan toch wel stellen dat Peter met zijn minimalistische Wheel tangentiale draaitafel het meeste bekijks trok. Aangesloten op onze sets konden we naast de diverse flacs en wavs ook weer eens ouderwets vinyl laten horen wat aan het aantal bezoekers te oordelen een schot in de roos was. Erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar.

MiniDSP

Bijna alle ruimtes waar ik langs was hadden er last van : door roommodes geplaagde bas weergave. HenkJan zijn miniDSP oplossing met het op fase en vertraging inzetten van een tweede sub moet je gehoord hebben om het te geloven, weg buiken en knopen !

JaPS Omniwave

Tijdens de DAE 2019 werd ik benaderd door Sander van Just a Perfect Sound, die bezig was om met BMR drivers een nieuwe ervaring in ruimtelijk luisteren te bouwen, de Omniwave. Een luidspreker die zich niet meer laat lokaliseren door een ultieme geluidsverdeling: de 360-graden spreiding van de Omni BMR 5 stelt elke luisteraar in de kamer in staat om te genieten van volledige bandbreedte, zeer gedetailleerd, levensecht geluid met driedimensionale stereo-weergave. Met MFB laag !

Magnetostaten

Het contact met Joppe Peelen loopt al wat langer maar was er nog niet eerder aan toegekomen de samenwerking breder te trekken, iets waar na zijn laatste panelen te hebben gezien en gehoord als het aan mij ligt snel verandering in komt.

Als servo bass nerd ben ik altijd opzoek naar aanvulling om tot fullrange te komen. Een techniek die daarbij - in ieder geval bij mij - zeer hoge ogen gooit is die van de planar weergever. Denk Martin Logan, Magnepan, Apogee alleen dan made in Holland. En dan kom je eigenlijk al snel uit bij Joppe Peelen.

Wie is Joppe Peelen ? check zijn youtube kanaal.

Servolabs

In eerste instantie had ik 2 sets Grown/Up bedacht voor kamer 119 maar uiteindelijk toch maar 1 set aangesloten omdat de ruimte in mijn herinnering duidelijk groter was dan in de realiteit - we stonden in 2019 al eens eerder in kamer 119 - en de druk die 4 stuks opwekten was toch net even teveel van het goede. Leuk voor een feestje, dat dan weer wel.

Voorversterkertjes

Een veel gehoorde vraag onder bezitters van actieve luidsprekers : of ik een voorversterker kan adviseren waarop een cd, streamer, tv en pickup kan worden aangesloten ? Nou, ik ben er tegen een aantal aangelopen hoor, meer daarover later zodra ik de kans heb gehad ze te beluisteren.

Doelgroep

Hifi is toch vooral een mannen aangelegenheid, bleek ook dit jaar weer met voornamelijk mannelijke bezoekers tussen de 40-70. Als waf ambassadeur toch maar eens over hebben met Ivo, beetje meer diversiteit binnen het DAE publiek betekent ook meer bezoekers, geld, mogelijkheden. De dame uit de foto hoorde ik volgens mij iets zeggen als "schat, die kleintjes, ze klinken mooi ! is dat niets voor ons ?"

Respect

Wie bij ons langs was heeft onze mooie vintage boxstoeltjes al kunnen bewonderen. Voor velen een ohhh / ahhh momentje. Die had mijn pa en wat was ik jaloers enzo, leuk. Goed om te zien dat er navolging is bij Grimm, compleet met een mooi kleedje. Respect voor de oude knarren uit het Eindhovense die er ooit allemaal mee begonnen zijn.

Naschrift van Guido Tent:

Chris, het is een Zenith, Amerikaans, 1938 en een geïntegreerde oplossing: ontvanger, versterker en luidspreker in één !

Audiofiele DAC

Voor de meneer die vroeg welke audiofiele DAC ik in mijn keten gebruikte, het betreft een gebalanceerde UR22mkII van de firma Steinberg. Te betrekken bij de bax-shop voor 165 euro.

Koningshof

Toch even nog een woord van dank voor het hotel zelf : zowel de kamers als de zalen waren schoon en verzorgd. Het personeelstekort van vorig jaar lijkt goed opgelost met vriendelijke en correcte hulp van buiten de eu. Heel goed, vriendelijke afrikaanse dame bij het ontbijt buffet !

Demo muziek

Draait u ook verzoekjes ? een veel gehoorde vraag tijdens demonstraties zo ook nu weer. Normaliter wil ik daar wel gehoor aan geven maar dat vereist een goede en stabiele draadloze internet verbinding. En die was er niet. Zelf laten koppelen via bluetooth heb ik overwogen, vorig jaar nog wel gedaan maar dit jaar laten schieten omdat je nooit weet welk geweldig nummer de klant in gedachten heeft. Dus. Sorry.