13 februari 2024

Slimme DingenDoor alle ontwikkelingen rondom de Grown/Up - houdt dit blog in de gaten voor updates - zijn ze een beetje op de achtergrond geraakt : mijn Little/One. Ooit in 2014 gestart als bewijs dat de techniek opnieuw tot leven was gewekt en nu met 10 jaren doorontwikkeling uitgegroeid tot kleintjes van formaat die zich prima laten combineren met andere slimme dingen.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

5 februari 2024

CarnavalsflippenAls je zoals ik het hele jaar druk bent met het in serie vervaardigen van luidsprekers en modules is het altijd weer fijn als de feestdagen eraan komen en er gespeeld mag worden. Zo ook de afgelopen kerst lekker zonder stress en met de blik op oneindig kijken wat er zich door de jaren heen op de onderste plank heeft verzameld en daar iets leuks mee doen. Zo had ik al een hele tijd een partijtje AD8066 liggen, woofertjes die zich volop bewezen hebben in de diverse Philips kasten en in aangepaste versie ook in de 544 mfb gebruikt worden. Het idee was om er 4 per kanaal te gebruiken en eentje te activeren met een opnemertje, en dan inplaats van de mid dome er een mooi 7 inch breedbandertje tussen te zetten, met een A0161 tweet boven een van de woofers net zoals ome Philips dat ooit deed.

Wil je ze horen ? kom dan zaterdag 30 maart 2024 (Paasweekend) naar de luisterdag van mfbfreaks.com

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

27 december 2023

MFB occasionsHet liefste bewaar ik ze allemaal : ingeruilde MFB luidsprekers. Omdat ze mooi zijn. En uniek. En geweldig. En alleen maar in waarde stijgen. U begrijpt, hier spreekt een echte liefhebber, nerd, verzamelaar etc. Maaar dat gaat natuurlijk niet zonder een hele grote huiskamer, werkhok of magazijn ala meneer bandjesfabriek - ja ik ben jaloers - dus werd het weer eens hoog tijd om de voorraad vintage eens goed tegen het licht te houden en te kijken welke spulletjes van eigenaar moegen veranderen.

Met ingang van heden heeft deze website er een nieuwe menu optie bij : occasions waar u met enige regelmaat gerepareerde, gereviseerde, geteste en vooral vertroetelde motional feedback boxen treft welke een nieuw heenkomen zoeken. Mocht er iets voor je tussen zitten neem dan contact op voor meer info !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

21 November 2023

22RH546 : 15 inch MFBWas eigenlijk een beetje vergeten hoe lekker deze kastjes uit 2014 ook alweer klonken, het begrip stralingsweerstand, zie mijn eerdere blogpost van 29 april, doet best wel verrassende dingen met een standaard Grown/Up versterker module wanneer je er een wat grotere woofer aan hangt. Dus Camphuisen, ga nou niet teveel tijd steken in een box met meer elektrisch vermogen maar richt je voor de verandering eens op het gebruik van een grotere woofer.

Echt zeer overtuigend wat dit produceert aan fundamenteel burengerucht.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

7 November 2023

Facebook dumpFacebook heeft op zijn lazer gekregen van de EU privacy waakhond omdat ze de info die ze over ons verzameld hebben gretig doorverkochten aan allerhande adverteerders, politici en overige handelaren.

Het gevolg is dat er een stukje bodem onder hun verdien model weggevallen is en er naarstig naar nieuwe inkomstenbronnen gezocht wordt getuige de screenshot van mijn fb pagina waar om een bijdrage van 10 euro per maand gevraagd wordt. Via mijn telefoon vragen ze trouwens 13 euro, zou je daar apart voor moeten betalen ?

Nuja als voorbereiding op overige fratsen - er zijn eerder sociale hyves omgevallen - heb ik alvast een backup van alle servolabs en piratelogic posts gemaakt en hier neergezet zodat je vanaf heden ook kan genieten van mijn sociale uitspattingen. Die laatste, piratelogic, is engelstalig en een stukkie groter als de servolabs pagina. Veel te zien dus en leuk om terug in de tijd te gaan, 2014 !!!

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

10 Oktober 2023

BUNGA/LOWGeen verkeerd idee, een B&B gehuurd met een stuk of 4 gelijkgestemde mannen allen met een lichte afwijking in het audiofiele spectrum. Net even wat meer tijd om naar elkaars scheppingen te luisteren, de vergaarde kennis te delen en samen een hapje te eten en drinken. De door de mannen achter de wheel tangentiale draaitafel, het zelfbouwaudio forum, de Omni BMR 5 luidspreker, de Wrinex magnetostaten en ondergetekende gesponsorde tryout zit er inmiddels op en die beviel zo goed dat er overwogen wordt om in plaats van een DAE ruimte het vrijgekomen budget te besteden aan de huur van een paar van die leuke bungalows.

Leuk idee voor 2024 ? contact !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

30 Augustus 2023

EKOMATICEn we zijn weer terug van vakantie, een tijdje al maar gewoon er nog niet aan toegekomen hier eerder wat te plaatsen. Druk met wennen aan de tempraturen hier, inlopen van leverings achterstanden en ontwikkeling van nieuwe spulletjes zoals deze printjes van 5x5 cm met daarop een stukje elektronica voor gebruik met de ouderwetse Philips MFB luidsprekers. Die verbruiken als ze uit staan met rond de 14 watt nogal wat vermogen wat met de huidige energieprijzen onprettig weggegooid geld is, deze ekomatic printjes passen mooi op de standaard 532, 544 en 567 stopcontacten en brengen het standby verbruik terug tot minder dan 1 watt. Ze staan momenteel in test en zijn zodra ze helemaal klaar zijn straks verkrijgbaar via mfbfreaks.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

4 Juli 2023

PAUZEZo, de komende 5 weken even geen chippies, weerstandjes, transistortjes, condensatortjes, printjes, versnellingopnemertjes, tweeters en woofertjes maar heerlijk op reis naar Thailand om daar kennis te maken met de schoonouders van mijn oudste, minimaal 2000 kilometer in het rond te rijden, de lokale cuisine te proeven, een huwelijk bij te wonen, tempels te bezoeken, te denken mijn god wat is het heet hier en zijn vanaf 15 augustus weer present. Fijne vakantie iedereen !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

2 Juni 2023

STANDSBehalve dat het plaatsen van luidsprekers op oorhoogte gewoon beter klinkt staat het ook een stukje beter. Netter. Professioneler. Dus toen een klant een tijdje terug vroeg Chris, wat voor stands raad je aan voor onder de Grown/Up's ben ik eens gaan zoeken naar mogelijke kandidaten want de Little/One stands bleken toch net even te instabiel voor de flink zwaardere Grown/Up's.

Uiteindelijk via een klant - dank Paul - terecht gekomen bij de B&W STAV24, een 60cm hoge stand die er niet alleen stabiel uitziet maar dat ook is, geen glimmend audiofiel ding maar gewoon een mooi afgewerkte solide stabiele stalen constructie die voor de puristen onder u desgewenst nog afgevuld kan worden met cryogeen behandeld vogelzand. Grapje. Sorry, tis nog vroeg hier.

Voor extra zekerheid zijn de Grown/Up's optioneel leverbaar met een montage voorbereiding aan de onderzijde waardoor deze vastgezet kunnen worden middels meegeleverde verzonken M6 bouten waarmee een omval zekere opstelling bereikt wordt. Handig met klein grut in de buurt :->)

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

18 Mei 2023

DRUM/BASSDe modulenaam staat nog niet helemaal vast maar aangezien het apparaat flink meer power heeft dan het Grown/Up broertje dekt de nieuwe naam de lading wel aardig... Het vierkante gat van 50x50mm is waar het koellichaam door de frontplaat heen komt zodat de TPA3255 erachter lekker haar warmte kwijt kan.

Een Piratelogic 15 inch woofer met een ClingOn accelerometer, Audax PR170 mid en JBL 2405H alhoewel ik die laatste misschien nog ga vervangen door een ribbon omdat die niet meer gemaakt worden. En natuurlijk met een XLR out/thru zodat er lekker doorgelust kan worden.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

15 Mei 2023

TPA3255Wat je ziet is een versie van de Grown/Up BMH3D module die ik in 2020 in elkaar gezet heb en toen op de plank is blijven liggen omdat ik de koeling niet goed kreeg.

In tegenstelling tot de standaard BMH3D module is deze versie uitgerust met de opvolger van de tpa3116, de tpa3255 van Texas Instruments, een chip die naast een lagere vervorming ook flink meer vermogen kan leveren en daardoor beter geschikt is voor toepassing in wat grotere 3 weg systemen zoals de in ontwikkeling zijnde First/Love MFB.

Eerste tests met deze module lieten een duidelijke toename in controle en vermogen horen maar liepen uiteindelijk op niets uit omdat de koelings van de versterkerchip onvoldoende bleek op standje feest. Maar gelukkig heb ik in mijn netwerk een familie bedrijf zitten waarvan de eigenaar zeer handig is met het frezen van 6mm dik aluminium. De 15 inch woofers liggen al klaar....

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

6 Mei April 2023

FinerenNiet vergeten he, morgen 7 mei organiseerd zelfbouwaudio.nl weer een ouderwets gezellige en leuke luisterdag. Lekker ongedwongen luisteren naar creaties van mede liefhebbers. Speakers, DACs, spelers etc, komt allen !

Een van de grote voordelen van zo'n club is het grote kennis reservoir en dan niet alleen technisch maar ook eromheen zoals tips en trucs op het edele gebied van de houtbewerking. Zo kwam ik voorbij een post van Tigra de Kat die wel heel erg mooie kastjes aan het maken is en duidelijk meer verstand van fineren heeft als ik wat mooi van pas komt bij de bouw van een Grown/Up in houtmotief. En dan vooral over hoe ik de afgeronde hoeken netjes krijg zonder dat de boel gaat splinteren. Eerste tippie is al binnen:

Met Kuiperflex kan je zowat 90 graden scherp de hoek om. Ik gebruik Flexfineer, wat een ander merk fineer op parkeren drager is. Iets dikker finer, iets dunner papier. Ik vind het mooier, maar de radius die ik gebruik (22mm) is zon beetje de grens met dit spul als je met de nerf mee buigt. Goed uitlijnen, en met een vloeiende maar gecontroleerde beweging aanduwen met een ronde stok (deegroller) werkt goed.

Bakpapier en een deegroller ! die hebben we natuurlijk wel liggen. Geen Festool welliswaar maar wel een echte duitse konditorei roller van moeders :->)

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

29 April 2023

15 inchStralingsweerstand (engels: acoustic radiation impedance) is een begrip wat bij een luidspreker iets zegt over hoe goed deze instaat is om het opgewekte geluid door te geven aan de ruimte rondom. Er zit een heel natuurkundig verhaal achter wat ik je zal besparen maar in het kort komt het erop neer dat hoe lager de toon is die je wilt weergeven hoe groter je het oppervlak wilt hebben waarmee je de lucht in trilling brengt.

Lage tonen uit een klein woofertje kunnen goed tot geweldig klinken, dat hebben de Little/One en Grown/Up inmiddels wel bewezen maar als je de lage tonen naast horen ook wilt voelen dan ontkom je er niet aan om met grotere drivers te werken. Zie het als een steentje wat je in het water gooit: hoe groter de steen hoe groter de golven.

Nadeel van grotere drivers is dat ze ook grotere kasten benodigen om goed te klinken, het membraam moet voldoende vrijheid hebben om de slag te maken. Tenzij je MFB toepast en het membraam dwingt om ondanks de veels te kleine kast toch de benodigde slag te maken. En dat is precies wat ik met 4 stuks van deze fijne 15 inch woofers wil uitproberen. 4 stuks ? yup, 2 links en 2 rechts met de magneten tegen elkaar aan zodat de kast mooi op z'n plek blijft.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

25 April 2023

Woofertjes makenHet gaat toch allemaal wat sneller dan verwacht begin dit jaar met de oorlog, energie en voedsel prijzen in het achterhoofd, dat de handel wel een beetje zou teruglopen met minder bestellingen tot gevolg enzo maar niet dus en wordt er deshalve hard gewerkt om de voorraden weer op peil te brengen met om te beginnen een nieuwe batch Grown/Up woofers. Hoop ambachtelijk werk weer met StarBass opnemers maken, drivers ontdoppen en aansluitbordjes voorbereiden.

Tussen alle werkzaamheden door aan het nadenken over de opstelling in kamer 12 dit jaar. Sowieso een setje Little/One en Grown/Up mee natuurlijk maar ik twijfel of ik ook mijn eerste Servo/Baffle proto mee ga nemen, ziet er nog niet glimmend en gepoetst uit maar jongens wat doet ze het goed in mijn test opstelling. Voor de ZBA meet 7 mei aanstaande is het een no-brainer, daar lopen allemaal gelijkgestemde nerds rond die eerst met hun oren luisteren en daarna pas met hun ogen maar voor de DAE waar de focus primair toch vooral op gelikte uiterlijkheden ligt misschien beter nog even wachten tot ze ook qua looks beter tussen het cognac met sigaren publiek past.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

11 April 2023

SAOB prototypeWat je ziet is mijn eerste open baffle project. Voor hen die denken huh, open baffle ????... een openbaffle - in nerd kringen OB - is niet zelden een plank waar luidsprekers in gezet zijn zonder dat er verder een kast omheen zit. Ze blinken uit in vrijheid van weergave en kennen een grote schare aanhangers. Meestal alleenstaande mannen van middelbare leeftijd omdat ze om voldoende laag weer te kunnen geven groot tot reusachtig zijn, denk formaatje extra deur en dan keer twee voor stereo. En das jammer want ze klinken vaak erg lekker.

Wat er dan meestal geprobeerd wordt om tot kleinere maten te komen is het laag door een aparte subwoofer te laten verzorgen, iets wat vaak verkeerd uitpakt omdat OB en vooral planar varianten door het ontbreken van een kast stukken sneller zijn dan de woofers, helemaal als die ook nog eens in een bassreflex kast zijn geplaatst. Met als resultaat dat van het voor OB zo kenmerkende lekkere laag niets overblijft. Wat is dan wel snel genoeg om de planar bij te houden en desondanks toch klein genoeg om de partners tevreden te houden ? Juist ! MFB natuurlijk. Geen OB dus maar een servo assisted open baffle zoals de hiernaast afgebeelde saob van 44 x 22 x 20 centimeter.

Interesse ? ze zijn te beluisteren tijdens de Zelfbouw Audio Luisterdag 7 mei aanstaande. Bij voldoende animo neem ik ze in productie ....

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

31 Maart 2023

Making it easierVandaag en morgen druk in de weer met het bouwen van 10 sets Grown/Up kasten in mijn werkplaats. Zagen, frezen, afijn, u kent het verhaal inmiddels wel denk ik. En dat doe je natuurlijk niet in je beste kloffie maar in kleren waar wel een druppel lijm of verf op mag komen. Dus in mijn garderobe archief kast gedoken en daar dit vintage shirtje (sweater ?) opgeduikeld uit een grijs verleden. Making it easier, heerlijk aan de slag met werk wat je echt leuk vindt, wat je echt voldoening geeft.

En weet je wat leuk is ? het voelt niet als werk ! van je hobby je werk maken enzo, muziek aan en gaan.

Zalig.

fijn weekend !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

18 Maart 2023

Geen democratieTis weekend maar toch maar even de soldeerbout aangezet om mijn bakje met StarBass accelerometers aan te vullen. Een accelerometer, of in gewoon nederlands een versnellingsopnemer zorgt ervoor dat de woofer ten alle tijde het inkomende muzieksignaal volgt en zo min mogelijk eigen inbreng heeft. Normaliter is een woofer een nogal ongehoorzaam apparaat die wanneer die even de kans krijgt graag zijn eigen ding doet en vaak de kantjes er vanaf loopt met als gevolg dat jij naar een boemige, neuzige en of bonkige slappe bas zit te luisteren.

Normale boxen - geen mfb dus - lossen dat op door de woofer zo vrij mogelijk te laten door deze in een fijne grote kast te plaatsen. MFB pakt het anders aan, die controleert via een versnellingsopnemer of de woofer doet wat hij moet doen en geeft hem onmiddelijk op z'n lazer wanneer dat niet het geval is. Niks grote box, gewoon doen wat ik zeg verdomme, geen democratie, werken kreng !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

14 Maart 2023

Kijk, hier doe ik het voor...... dat je schepping na veel denkwerk, tests, updates, en soldeerwerk in zo'n ouderwets grachtenpand beland. Zo'n pand uit pakweg 1700 waar ooit nog een wijnhandelaar in gewoond heeft, met zo'n hoog plafond met allerlei stucwerk tierlantijnen en zo'n mega vleugel waar je nog net een stukkie van ziet in de spiegel. Zo'n droom huiskamer met open haard, vette hangbank en verder gewoon lekker groot.

Maar wat ik echt heel fijn vind is dat de bewoners verstand van muziek hebben en daar professioneel hun boterham mee verdienen en dat dat soort lui dan voor mijn Grown/Up kiezen vind ik toch wel erg fijn. En ook wel een beetje stoer. Eer van mijn werk enzo maar snel weer verder want de volgende bestelling is alweer binnen.

p.s. check voor eerdere plaatsingen mijn grown/up pagina.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

10 Maart 2023

Ambachtelijk werk anno 2023Waar Philips voor haar MFB's vroeger nog een metalen front plaat formaatje A4 benodigde met allerlei zware onderdelen, heel veel draad, schroeven en soldeer om tot haar beroemde MFB geluid te komen past die elektronica door toepassing van moderne componenten en bevestigings technieken tegenwoordig op een printje van 8 bij 10 cm. 8 stuks voor de in aanbouw zijnde vaste Grown/Up demoset en 8 voor de verkoop.

Heerlijk thuiswerken met een concert van Hans Zimmer op mijn laboratorium setje, geen file, geen 9 tot 5. Van mijn hobby mijn werk gemaakt, heerlijk. Tijd voor de vrijmibo ! Fijn weekend allemaal.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

20 Feb 2023

Daisy DemoEr wordt gewerkt aan een vaste Grown/Up demoset, een beetje zoals wat we eerder voor de Little/One gedaan hebben, een setje torens van vier stuks per kant alleen dan nu met Grown/Up's. Vooral voor de "hoeveel watt" en "komt er ook een 12inch variant" adepten, om te laten horen dat die laatste - waar overigens wel aan gewerkt wordt - met wat stapelen eigenlijk helegaar niet nodig is, misschien voor het DAE 2023 toch maar een wat groter zaaltje boeken.

Normaliter - als in thuis - voldoet 1 ingang ruimschoots maar als je er dan toch 4 op elkaar gaat zetten dan is het qua aansluiten wel handig om te kunnen daisy chainen of zoals ze het in Lampegat noemen doorlussen dan jonguh !

En ach, vrijwel alle professionele studio monitors doen het dus dat is ook wel weer handig toch ?

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

15 Feb 2023

GroeipijnenNa het ineen solderen van de electronica, het monteren van de signaal en power aansluitingen, het maken van de interne bekabeling, het op maat zagen/CnC frezen/lijmen en coaten van de behuizingen, het bespannen van de magnetische frontjes, het maken en inbouwen van de versnellingsopnemer in de woofer, het monteren van de woofer en coaxial driver in de behuizing en het eten van diverse boterhammen en nuttigen van liters water heb ik er dan eindelijk weer bijna 6 klaar.

Het duurde allemaal even wat langer dan gepland door mantelzorg activiteiten maar dan toch eindelijk de achterstand kunnen inlopen, voor hen die met smart op hun setje wachten: morgen gaan ze in test waarna ze als alles zich blijft gedragen vanaf eind volgende week opgehaald kunnen worden. U hoort van mij .....

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

5 Feb 2023

Zelfbouw Audio Meeting HengeloGisteren tijdens de 10e ZBA luisterdag Oost Nederland heerlijk relaxed genoten van creaties van mede vak idioten. Man man wat maken we toch een mooie spullen in ons kleine landje. Zelf had ik de allereerste versie van de ServoStaat meegenomen - zie ook mijn blogpost van 21 december - en daar kwam zoveel fijne response op dat ik maar eens begonnen ben aan een schetsje om van de week aan mijn CnC te voeren.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

2 Feb 2023

Hup hup Servo/Sub !"Wat een zalig laag is dat toch, kan je geen aparte subwoofer op de markt brengen..."


...is een vraag die ik de laatste tijd hoe langer hoe meer kreeg, vooral van mensen die eigenlijk al tevreden zijn met hun geluid maar - denk LS3/5A bezitters - toch wel een beetje extra fundament op prijs stellen. En tja, subs zijn er genoeg in alle smaken en maten maar als je eenmaal MFB gehoord heb ...

Dus eind vorig jaar maar eens besloten een Grown/Up zonder coaxial te laten spelen en vandaar uit een nieuwe module ontwikkeld welke getest is door een aantal brothers in crime met als resultaat de Servo/Sub module. Technisch een 1:1 kopie van de Grown/Up laag sectie dus met dezelfde fijne Piratelogic 08S5 woofer en BMH3D versterking alleen dan zonder de mid/hoog sectie. Een kastje is er nog niet - druk met het maken van Grown/Ups - maar zodra dat wel het geval is leest u dat hier !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

21 Januari 2023

Kasten en meubels (deel 2)"Hallo, welkom meneer Camphuisen, wilt u een kopje koffie ? dus u bouwt luidsprekertjes, wat leuk !!!
Wat een mooi kastje heeft u meegenomen, zelf gemaakt ? Zozo, met een CnC, dat werkt fijn he.
Tuurlijk kunnen wij kastjes voor u maken, heeft u een tekening voor ons ? In vector formaat ? Heeft u dat ?"

Moment, eens even mijn technische tekenaar genen heractiveren, ah, zoiets dan ?

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

19 Januari 2023

Kasten en meubelsDe servolabs werkplaats begint een beetje uit haar voegen te groeien, tijd om opzoek te gaan naar een externe partij voor het vervaardigen van Little/One en Grown/Up behuizingen. Heb dat al eerder gedaan maar kwam dan altijd uit op adressen die minimaal op anderhalf uur rijden zaten, niet handig als je zoals ik graag je netwerk lokaal houdt. Dus na de DAE dit jaar eens goed gekeken naar bedrijven in en om 020 en het lijkt erop dat ik er een paar gevonden heb.

Eentje daarvan maakt naast eigen luidsprekers ook behuizingen voor derden en doet dat aan de plaatjes op hun website te oordelen in samenwerking met een meubelfabriek. Maar meteen een afspraak gemaakt voor volgende week om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

17 Januari 2023

Werken kreng !Zo, even genoten van een korte vakantie, 59ste verjaardag gevierd in Berlijn. Kan ik iedereen aanraden, tis even een stukje rijden maar man man wat een leuke stad is het toch. Redelijk aan het reinheidsgebod gezeten, vega & varken gegeten, met de S7, S5 en U5 op stap geweest en volop historie tot mij genomen. Nu weer snel aan het werk want ik loop achter op de bestellingen.

Voor hen die met smart wachten op hun Grown/Ups: de CnC is net klaar met het frezen van alle houtpakketten en ik hoop deze week nog de eerste kasten voor dit jaar in elkaar te kunnen gaan lijmen.

Verder druk geweest met de eerste 2023 versie van de Grown/Up versterker module, geluidstechnisch identiek aan de 2022 versie maar nog slimmer in elkaar gezet met minder draad componenten waardoor de assemblage weer een stukje minder tijd neemt, goed nieuws qua levertijden dus.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

29 December 22

Work-Life balanceWe zijn even dicht tot 16 januari, er wordt wel mail gelezen, gefantaseerd over nieuwe producten en gereageerd op posts maar niet gewerkt ! En oja, natuurlijk wensen wij jou en de jouwen alvast alle geluk toe voor het komende jaar ! Dat de gasprijs moge dalen, de oorlogen mogen stoppen en we met minimaal zoveel plezier als het afgelopen jaar naar heerlijke muziek mogen luisteren. In goede gezondheid. En met omringt met veel liefde. En niemand honger heeft. Nuja, u voelt hem, de beste wensen vanuit Diemen !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

21 December 22

(zo die) ServoStaatJe zou toch denken dat er voldoende op het servolabs bordje ligt met de bouw van Grown/Up, Little/One en Servo/Sub systemen maar nee hoor, de audiofiele afwijking in het autistische spectrum (aaas) vond van niet getuige de laatste schepping : een Grown/Up met een planar unit in plaats van de reguliere coaxiale mid-hoog unit. Even door de optische lelijkheid van een en ander heenkijkend - de wens om te kunnen luisteren ging even voor - zie je een standaard BMH3D Grown/Up versterker module, een 08S5 woofer en een Wrinex planar bestaande uit twee mid units met een tweeter ertussen in d'Appolito opstelling.

Een en ander is zonder wijzigingen aangesloten, dus Coaxial eruit en Planars eraan en het lijkt er op het eerste oor op dat zelfs dat al tot heel erg fijne dingen instaat is. De aansluiting met de 08S4 kan misschien nog iets strakker tussen de 200~500 hz maar het levert zo al een niet vermoeiend beeld op. En heb het al eerder gezegd, vooral het gemak waarmee allerlei akoestische instrumenten neergezet worden brengt mij in audiofiele kerstsferen.

Jammer genoeg moet er ook gewoon productie gedraaid worden want hiermee bezig zijn is verslavend en ik moet mijzelf bedwingen om niet meteen met een kastontwerp aan de gang te gaan. Iets zoals afgebeeld alleen dan met een minimale afstand tussen de woofer en planar om de integratie nog verder te bevorderen. Open baffle on steroids, jongens wat heb ik toch een mooi vak !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

18 December 22

Subwoofer KitMoest er toch maar eens van komen, een kitje om zelf een mfb subwoofer in elkaar te kunnen draaien. Gebasseerd op dezelfde electronica en drivers zoals toegepast in de Little/One en Grown/Up alleen dan nu in kit vorm. Zodat je niet zelf in een woofer hoeft te gaan snijden om er een opnemer in te zetten. Kastje maken, spulletjes inbouwen, spanning erop en gaan. Als eerste dus een subwoofer kit waarvan de eerste beta tests inmiddels met goed gevolg zijn afgesloten en de resultaten in het definitieve ontwerp worden verwerkt.

De kit bestaat uit een geteste kant & klare versterker module - zie foto links - die je met 4 schroefjes achterin het door jou gebouwde kastje zet samen met een 08S5 servo woofer die reeds voorzien is van een StarBass versnellingsopnemer. Vervolgens sluit je beide op elkaar aan middels het eveneens meegeleverde kabeltje voorzien van afgemonteerde JST en MicroFit connectors. Het 10 liter kastje eromheen moet je zelf maken zodat je geheel vrij bent qua kleur en afwerking. De 24V voedings adapter wordt niet meegeleverd zodat je zelf opzoek kan naar de meest audiofiele versie, voor hen die daar niet in geloven komt er een link naar een gekeurd model.

Een uitgebreide manual met de afmetingen, specs en bouwtips is in de maak en wordt als download meegeleverd. Zoals het er nu uitziet komt een en ander in Feb 2023 beschikbaar en zal afhankelijk van de VattenFall gasprijs rond de 500 euro gaan kosten. Oja, mochten er CnC'ers zijn die wel iets zien in het aanbieden van voorgesneden MDF pakketjes neem dan even contact op voor de gcode bestandjes van de module en driver.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

13 December 22

Printen & PlanarsGoed nieuws, gisteren contact gehad met Joppe Peelen die mij vertelde dat mijn planar's in test staan en met een beetje mazzel al volgende week deze kant op komen. Voor wie denkt waar heeft hij het over google maar eens op Magnepan. Net als MFB moet je Magnetostaten gehoord hebben om te begrijpen wat ik bedoel wanneer ik zeg dat die dingen uitblinken in de reproductie van stemmen, snaar en blaas instrumenten. Bijna eng om wanneer je je ogen weer opendoet te zien dat je naar luidsprekers luistert.

Maar ze kennen 1 groot nadeel : om ze voldoende bas te laten weergeven zijn ze groot tot erg groot, denk formaatje deur in je huiskamer en dan twee want je wilt stereo natuurlijk. En weinig tot geen ega die daar geen bezwaar tegen gaat hebben. Maar zolang je ze alleen midden en hoog laat weergeven en de bas door bijvoorbeeld MFB luidsprekers laat verzorgen kunnen ze stukken kleiner. Het jeukt dus aan alle kanten om de Grown/Up coaxial te vervangen door een planar en te kijken hoever we komen in het audiofiele nirvana. Ik ben overigens niet de eerste, vergelijkbare setups zijn al eens eerder gemaakt door Martin Logan, ja die, en Arnie Nudell van Infinity.

En ik lees net in mijn email dat DHL vanavond met de nieuwe Grown/Up printen op de stoep staat. Technisch zijn zijn ze vrijwel onveranderd - ze klinken dus hetzelfde - maar zijn wel weer een stukje verder geoptimaliseerd voor de massa productie. Al met al naast het bouwen van nieuwe Grown/Ups en Little/Ones weer voldoende om mee te spelen.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

11 December 22

Dear GPT3

Dear GPT3, My name is Chris Camphuisen, I'm a manufacturer of motional feedback loudspeakers and would like to start a blog in order to keep my customers up to date on new technologies and what they mean to future developments. Would you please write my first blog entry, in Dutch please
Beste klanten,

Mijn naam is Chris Camphuisen en ik ben de fabrikant van motionele feedback luidsprekers. Ik ben enthousiast om mijn eerste blog te schrijven om u op de hoogte te houden van de nieuwste technologieën en wat dit betekent voor toekomstige ontwikkelingen.
Onze luidsprekers maken gebruik van geavanceerde motionele feedback technologie om een meer realistische en krachtige geluidservaring te creëren. Dit is mogelijk door de luidspreker te laten reageren op de bewegingen van de luisteraar, wat resulteert in een nauwkeuriger en krachtiger geluid.
We zijn ook constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om onze luidsprekers nog beter te maken. Zo zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe generatie luidsprekers met geavanceerde algoritmes die het geluid nog nauwkeuriger en krachtiger maken.
We zullen regelmatig updates op onze blog plaatsen om u op de hoogte te houden van onze nieuwste ontwikkelingen en wat dit betekent voor de toekomst van motionele feedback luidsprekers. Blijf dus zeker onze blog volgen voor de nieuwste updates en informatie.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

10 December 22

EKOMATIC

In verband met de alsmaar stijgende kilowattuur prijzen heb ik een oud ontwerp uit 2016 van stal gehaald wat ooit ten grondslag lag aan de little/one en grown/up automatsiche inschakel automaat. Dit omdat de oude 532, 544 en 567 een nogal groot standby verbruik kennen.