14 Maart 2023

Kijk, hier doe ik het voor...... dat je schepping na veel denkwerk, tests, updates, en soldeerwerk in zo'n ouderwets grachtenpand beland. Zo'n pand uit pakweg 1700 waar ooit nog een wijnhandelaar in gewoond heeft, met zo'n hoog plafond met allerlei stucwerk tierlantijnen en zo'n mega vleugel waar je nog net een stukkie van ziet in de spiegel. Zo'n droom huiskamer met open haard, vette hangbank en verder gewoon lekker groot.

Maar wat ik echt heel fijn vind is dat de bewoners verstand van muziek hebben en daar professioneel hun boterham mee verdienen en dat dat soort lui dan voor mijn Grown/Up kiezen vind ik toch wel erg fijn. En ook wel een beetje stoer. Eer van mijn werk enzo maar snel weer verder want de volgende bestelling is alweer binnen.

p.s. check voor eerdere plaatsingen mijn grown/up pagina.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

10 Maart 2023

Ambachtelijk werk anno 2023Waar Philips voor haar MFB's vroeger nog een metalen front plaat formaatje A4 benodigde met allerlei zware onderdelen, heel veel draad, schroeven en soldeer om tot haar beroemde MFB geluid te komen past die elektronica door toepassing van moderne componenten en bevestigings technieken tegenwoordig op een printje van 8 bij 10 cm. 8 stuks voor de in aanbouw zijnde vaste Grown/Up demoset en 8 voor de verkoop.

Heerlijk thuiswerken met een concert van Hans Zimmer op mijn laboratorium setje, geen file, geen 9 tot 5. Van mijn hobby mijn werk gemaakt, heerlijk. Tijd voor de vrijmibo ! Fijn weekend allemaal.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

20 Feb 2023

Daisy DemoEr wordt gewerkt aan een vaste Grown/Up demoset, een beetje zoals wat we eerder voor de Little/One gedaan hebben, een setje torens van vier stuks per kant alleen dan nu met Grown/Up's. Vooral voor de "hoeveel watt" en "komt er ook een 12inch variant" adepten, om te laten horen dat die laatste - waar overigens wel aan gewerkt wordt - met wat stapelen eigenlijk helegaar niet nodig is, misschien voor het DAE 2023 toch maar een wat groter zaaltje boeken.

Normaliter - als in thuis - voldoet 1 ingang ruimschoots maar als je er dan toch 4 op elkaar gaat zetten dan is het qua aansluiten wel handig om te kunnen daisy chainen of zoals ze het in Lampegat noemen doorlussen dan jonguh !

En ach, vrijwel alle professionele studio monitors doen het dus dat is ook wel weer handig toch ?

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

15 Feb 2023

GroeipijnenNa het ineen solderen van de electronica, het monteren van de signaal en power aansluitingen, het maken van de interne bekabeling, het op maat zagen/CnC frezen/lijmen en coaten van de behuizingen, het bespannen van de magnetische frontjes, het maken en inbouwen van de versnellingsopnemer in de woofer, het monteren van de woofer en coaxial driver in de behuizing en het eten van diverse boterhammen en nuttigen van liters water heb ik er dan eindelijk weer bijna 6 klaar.

Het duurde allemaal even wat langer dan gepland door mantelzorg activiteiten maar dan toch eindelijk de achterstand kunnen inlopen, voor hen die met smart op hun setje wachten: morgen gaan ze in test waarna ze als alles zich blijft gedragen vanaf eind volgende week opgehaald kunnen worden. U hoort van mij .....

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

5 Feb 2023

Zelfbouw Audio Meeting HengeloGisteren tijdens de 10e ZBA luisterdag Oost Nederland heerlijk relaxed genoten van creaties van mede vak idioten. Man man wat maken we toch een mooie spullen in ons kleine landje. Zelf had ik de allereerste versie van de ServoStaat meegenomen - zie ook mijn blogpost van 21 december - en daar kwam zoveel fijne response op dat ik maar eens begonnen ben aan een schetsje om van de week aan mijn CnC te voeren.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

2 Feb 2023

Hup hup Servo/Sub !"Wat een zalig laag is dat toch, kan je geen aparte subwoofer op de markt brengen..."


...is een vraag die ik de laatste tijd hoe langer hoe meer kreeg, vooral van mensen die eigenlijk al tevreden zijn met hun geluid maar - denk LS3/5A bezitters - toch wel een beetje extra fundament op prijs stellen. En tja, subs zijn er genoeg in alle smaken en maten maar als je eenmaal MFB gehoord heb ...

Dus eind vorig jaar maar eens besloten een Grown/Up zonder coaxial te laten spelen en vandaar uit een nieuwe module ontwikkeld welke getest is door een aantal brothers in crime met als resultaat de Servo/Sub module. Technisch een 1:1 kopie van de Grown/Up laag sectie dus met dezelfde fijne Piratelogic 08S5 woofer en BMH3D versterking alleen dan zonder de mid/hoog sectie. Een kastje is er nog niet - druk met het maken van Grown/Ups - maar zodra dat wel het geval is leest u dat hier !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

21 Januari 2023

Kasten en meubels (deel 2)"Hallo, welkom meneer Camphuisen, wilt u een kopje koffie ? dus u bouwt luidsprekertjes, wat leuk !!!
Wat een mooi kastje heeft u meegenomen, zelf gemaakt ? Zozo, met een CnC, dat werkt fijn he.
Tuurlijk kunnen wij kastjes voor u maken, heeft u een tekening voor ons ? In vector formaat ? Heeft u dat ?"

Moment, eens even mijn technische tekenaar genen heractiveren, ah, zoiets dan ?

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

19 Januari 2023

Kasten en meubelsDe servolabs werkplaats begint een beetje uit haar voegen te groeien, tijd om opzoek te gaan naar een externe partij voor het vervaardigen van Little/One en Grown/Up behuizingen. Heb dat al eerder gedaan maar kwam dan altijd uit op adressen die minimaal op anderhalf uur rijden zaten, niet handig als je zoals ik graag je netwerk lokaal houdt. Dus na de DAE dit jaar eens goed gekeken naar bedrijven in en om 020 en het lijkt erop dat ik er een paar gevonden heb.

Eentje daarvan maakt naast eigen luidsprekers ook behuizingen voor derden en doet dat aan de plaatjes op hun website te oordelen in samenwerking met een meubelfabriek. Maar meteen een afspraak gemaakt voor volgende week om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

17 Januari 2023

Werken kreng !Zo, even genoten van een korte vakantie, 59ste verjaardag gevierd in Berlijn. Kan ik iedereen aanraden, tis even een stukje rijden maar man man wat een leuke stad is het toch. Redelijk aan het reinheidsgebod gezeten, vega & varken gegeten, met de S7, S5 en U5 op stap geweest en volop historie tot mij genomen. Nu weer snel aan het werk want ik loop achter op de bestellingen.

Voor hen die met smart wachten op hun Grown/Ups: de CnC is net klaar met het frezen van alle houtpakketten en ik hoop deze week nog de eerste kasten voor dit jaar in elkaar te kunnen gaan lijmen.

Verder druk geweest met de eerste 2023 versie van de Grown/Up versterker module, geluidstechnisch identiek aan de 2022 versie maar nog slimmer in elkaar gezet met minder draad componenten waardoor de assemblage weer een stukje minder tijd neemt, goed nieuws qua levertijden dus.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

29 December 22

Work-Life balanceWe zijn even dicht tot 16 januari, er wordt wel mail gelezen, gefantaseerd over nieuwe producten en gereageerd op posts maar niet gewerkt ! En oja, natuurlijk wensen wij jou en de jouwen alvast alle geluk toe voor het komende jaar ! Dat de gasprijs moge dalen, de oorlogen mogen stoppen en we met minimaal zoveel plezier als het afgelopen jaar naar heerlijke muziek mogen luisteren. In goede gezondheid. En met omringt met veel liefde. En niemand honger heeft. Nuja, u voelt hem, de beste wensen vanuit Diemen !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

21 December 22

(zo die) ServoStaatJe zou toch denken dat er voldoende op het servolabs bordje ligt met de bouw van Grown/Up, Little/One en Servo/Sub systemen maar nee hoor, de audiofiele afwijking in het autistische spectrum (aaas) vond van niet getuige de laatste schepping : een Grown/Up met een planar unit in plaats van de reguliere coaxiale mid-hoog unit. Even door de optische lelijkheid van een en ander heenkijkend - de wens om te kunnen luisteren ging even voor - zie je een standaard BMH3D Grown/Up versterker module, een 08S5 woofer en een Wrinex planar bestaande uit twee mid units met een tweeter ertussen in d'Appolito opstelling.

Een en ander is zonder wijzigingen aangesloten, dus Coaxial eruit en Planars eraan en het lijkt er op het eerste oor op dat zelfs dat al tot heel erg fijne dingen instaat is. De aansluiting met de 08S4 kan misschien nog iets strakker tussen de 200~500 hz maar het levert zo al een niet vermoeiend beeld op. En heb het al eerder gezegd, vooral het gemak waarmee allerlei akoestische instrumenten neergezet worden brengt mij in audiofiele kerstsferen.

Jammer genoeg moet er ook gewoon productie gedraaid worden want hiermee bezig zijn is verslavend en ik moet mijzelf bedwingen om niet meteen met een kastontwerp aan de gang te gaan. Iets zoals afgebeeld alleen dan met een minimale afstand tussen de woofer en planar om de integratie nog verder te bevorderen. Open baffle on steroids, jongens wat heb ik toch een mooi vak !

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

18 December 22

Subwoofer KitMoest er toch maar eens van komen, een kitje om zelf een mfb subwoofer in elkaar te kunnen draaien. Gebasseerd op dezelfde electronica en drivers zoals toegepast in de Little/One en Grown/Up alleen dan nu in kit vorm. Zodat je niet zelf in een woofer hoeft te gaan snijden om er een opnemer in te zetten. Kastje maken, spulletjes inbouwen, spanning erop en gaan. Als eerste dus een subwoofer kit waarvan de eerste beta tests inmiddels met goed gevolg zijn afgesloten en de resultaten in het definitieve ontwerp worden verwerkt.

De kit bestaat uit een geteste kant & klare versterker module - zie foto links - die je met 4 schroefjes achterin het door jou gebouwde kastje zet samen met een 08S5 servo woofer die reeds voorzien is van een StarBass versnellingsopnemer. Vervolgens sluit je beide op elkaar aan middels het eveneens meegeleverde kabeltje voorzien van afgemonteerde JST en MicroFit connectors. Het 10 liter kastje eromheen moet je zelf maken zodat je geheel vrij bent qua kleur en afwerking. De 24V voedings adapter wordt niet meegeleverd zodat je zelf opzoek kan naar de meest audiofiele versie, voor hen die daar niet in geloven komt er een link naar een gekeurd model.

Een uitgebreide manual met de afmetingen, specs en bouwtips is in de maak en wordt als download meegeleverd. Zoals het er nu uitziet komt een en ander in Feb 2023 beschikbaar en zal afhankelijk van de VattenFall gasprijs rond de 500 euro gaan kosten. Oja, mochten er CnC'ers zijn die wel iets zien in het aanbieden van voorgesneden MDF pakketjes neem dan even contact op voor de gcode bestandjes van de module en driver.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

13 December 22

Printen & PlanarsGoed nieuws, gisteren contact gehad met Joppe Peelen die mij vertelde dat mijn planar's in test staan en met een beetje mazzel al volgende week deze kant op komen. Voor wie denkt waar heeft hij het over google maar eens op Magnepan. Net als MFB moet je Magnetostaten gehoord hebben om te begrijpen wat ik bedoel wanneer ik zeg dat die dingen uitblinken in de reproductie van stemmen, snaar en blaas instrumenten. Bijna eng om wanneer je je ogen weer opendoet te zien dat je naar luidsprekers luistert.

Maar ze kennen 1 groot nadeel : om ze voldoende bas te laten weergeven zijn ze groot tot erg groot, denk formaatje deur in je huiskamer en dan twee want je wilt stereo natuurlijk. En weinig tot geen ega die daar geen bezwaar tegen gaat hebben. Maar zolang je ze alleen midden en hoog laat weergeven en de bas door bijvoorbeeld MFB luidsprekers laat verzorgen kunnen ze stukken kleiner. Het jeukt dus aan alle kanten om de Grown/Up coaxial te vervangen door een planar en te kijken hoever we komen in het audiofiele nirvana. Ik ben overigens niet de eerste, vergelijkbare setups zijn al eens eerder gemaakt door Martin Logan, ja die, en Arnie Nudell van Infinity.

En ik lees net in mijn email dat DHL vanavond met de nieuwe Grown/Up printen op de stoep staat. Technisch zijn zijn ze vrijwel onveranderd - ze klinken dus hetzelfde - maar zijn wel weer een stukje verder geoptimaliseerd voor de massa productie. Al met al naast het bouwen van nieuwe Grown/Ups en Little/Ones weer voldoende om mee te spelen.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

11 December 22

Dear GPT3

Dear GPT3, My name is Chris Camphuisen, I'm a manufacturer of motional feedback loudspeakers and would like to start a blog in order to keep my customers up to date on new technologies and what they mean to future developments. Would you please write my first blog entry, in Dutch please
Beste klanten,

Mijn naam is Chris Camphuisen en ik ben de fabrikant van motionele feedback luidsprekers. Ik ben enthousiast om mijn eerste blog te schrijven om u op de hoogte te houden van de nieuwste technologieën en wat dit betekent voor toekomstige ontwikkelingen.
Onze luidsprekers maken gebruik van geavanceerde motionele feedback technologie om een meer realistische en krachtige geluidservaring te creëren. Dit is mogelijk door de luidspreker te laten reageren op de bewegingen van de luisteraar, wat resulteert in een nauwkeuriger en krachtiger geluid.
We zijn ook constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om onze luidsprekers nog beter te maken. Zo zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe generatie luidsprekers met geavanceerde algoritmes die het geluid nog nauwkeuriger en krachtiger maken.
We zullen regelmatig updates op onze blog plaatsen om u op de hoogte te houden van onze nieuwste ontwikkelingen en wat dit betekent voor de toekomst van motionele feedback luidsprekers. Blijf dus zeker onze blog volgen voor de nieuwste updates en informatie.

Met vriendelijke groet,
Chris Camphuisen

10 December 22

EKOMATIC

In verband met de alsmaar stijgende kilowattuur prijzen heb ik een oud ontwerp uit 2016 van stal gehaald wat ooit ten grondslag lag aan de little/one en grown/up automatsiche inschakel automaat. Dit omdat de oude 532, 544 en 567 een nogal groot standby verbruik kennen.